top of page

Next generation of artists

Parte din apelul de inițiative bilaterale –  „Cooperare bilaterală pentru dezvoltarea artei contemporane”


Am început colaborarea la un program bilateral româno-norvegoan, de educație și expunere pentru artiștii tineri. Proiectul urmărește dezvoltarea carierei tinerilor artiști și le va oferi o platformă internațională, în vederea creșterii vizibilității lor.


Programul include mentorat în curatoriat, o expoziție de artă vizuală care va avea vernisaj atât în București, cât și în Lillestrøm, Norvegia, și un catalog expozițional care va documenta întreaga inițiativă.


Doi tineri artiști vor organiza, cu rol de curatori, o expoziție, schimb de experiență, cu lucrările a 2 fotografi tineri – unul din România și unul din Norvegia. Ei vor fi sub îndrumarea unor profesioniști experimentați din domeniul cultural, membri ai echipelor CdRF și Nitja Center.


Echipa de proiect va produce o expoziție de artă vizuală contemporană care va fi susținută de ambele organizații partenere. De asemenea, de schimbul de experiență vor avea parte și îndrumătorii ambelor organizații partenere.


La finalul lunii noiembrie echipa CdRF a mers în Oslo și Lillestrøm pentru 3 zile foarte intense, în care ne-am întâlnit cu artiști, curatori, am vizitat expoziții (una din ele în curs de instalare), un laborator foto analogic, Academia de Artă și, bineînțeles, centrul Nitja.


încă din prima zi, la Nitja Center ni s-a prezentat spațiul, care funcționează ca un centru cultural. Aici funcționează o galerie, o mică bibliotecă, cafenea, o sală pentru arts and crafts, unde se țin ateliere pentru adulți și copii. Am întâlnit o parte din oamenii care lucrează la centru și câțiva artiști, care ne-au vorbit despre experiențele și practicile lor.


Am avut ocazia și să cunoaștem, să le vedem portofoliile și să le discutăm proiectele unora dintre fotografii din care vom avea de selectat pentru proiectul nostru. Tot acolo am văzut și expoziția ”All eyes on”, curatoriată de alți tineri, în cadrul aceluiași program. Cu ei am vorbit despre tot procesul prin care au trecut când au creat expoziția, cum a fost lucrul în echipă, schimbul de experiență și cum au ajuns să ia parte la acest proiect. 


Am primit și un tur ghidat la FotoGalleriet Oslo, unde ni s-a prezentat expoziția ”La Passione chiar de către artista care în acest caz a avut rol mai degrabă de curator.


În ultima zi am vizitat Cyan, care e un studio analog absolut fascinant, cu dark room și foarte multe echipamente de nișă, plus o mini-galerie. Imediat după am avut un tur ghidat al Universității de Arte Khio, care ne-a surprins plăcut pe toți cu resursele, spațiile și metodele sale educaționale.


bottom of page