CdRF devine locul de întâlnire pentru zece curatori de renume care vor luat contact cu fotografia românească și îi vor cunoaște unii dintre cei mai reprezentativi fotografi într-un eveniment unic.
Se anunță un weekend plin. Vineri de la ora 18.00 - vernisajele expozițiilor semnate Ioana Moldovan și PAC, sâmbătă de la 12.00 - prezentare de portofolii, duminică - socializare.
Chiar se întâmplă și am reușit să aliniem niște planete, nu puține și mulțumim Rezo Agency pentru sprijin.
Cei zece curatori sunt: Barbara Čeferin, Natan Dvir, Sára Jeleňová, Weronika Kobylińska, Jenny Lindhe, Wiktoria Michalkiewicz, Arianna Rinaldo, Marta Szymanska, István Virágvölgyi, Jessica Williams.
Barbara Čeferin
Barbara Čeferin este proprietara Galerija Fotografija, pe care o și conduce, și membru al comitetului de organizare și curatorial al Kranj Foto Fest.
În ultimii 18 ani, Barbara a organizat peste 150 de expoziții ale artiștilor sloveni și străini în Galerija Fotografija, precum și în alte locații din Slovenia și din străinătate.
În 2018, sub îndrumarea ei, la Târgul de Carte Slovenă a deschis o secțiune specială pentru cărți de fotografie numită Fotocona. În 2022, Galerija Fotografija a fost unul dintre fondatorii ETC. Revista, dedicată prezentării producției artistice actuale din Marea Baltică până în Balcani.
Natan Dvir
Natan Dvir este educator și fotograf documentar conceptual care se concentrează pe aspectele umane ale problemelor culturale, sociale și politice.
A absolvit un MBA la Universitatea din Tel Aviv și Masteratul în fotografie de la Școala de Arte Vizuale (NY), după care a devenit membru adjunct al facultății la Centrul Internațional de Fotografie (ICP).
Sára Jeleňová
Sára Jeleňová lucrează în prezent în echipa curatorială a festivalului de fotografie contemporană și new media OFF Bratislava. Este, de asemenea, curator și coordonator de expoziții în Galeria FOG.
Munca ei este adânc înrădăcinată în pasiunea pentru fotografia contemporană, cu accent pe sprijinirea noilor talente și a abordărilor vizuale inovatoare. Abordarea ei privind curatoriatul pune accent pe dialogul cultural și explorarea diverselor expresii artistice, reflectând angajamentul lui Sara de a îmbogăți comunitatea fotografică atât la nivel local, cât și internațional.
Weronika Kobylińska
Dr. Weronika Kobylińska, președinta Fundației pentru Arheologia Fotografiei din Varșovia, este istoric de artă, curatoare și profesoară la Școala Națională de Film, Televiziune și Teatru din Łódź.
Ea coordonează filiala poloneză a rețelei internaționale de cercetare Ars Graphica. A doua ei carte, axată pe fotografia poloneză („Filmul de avangardă”), a fost nominalizată la Premiul J. Długosz (2022).
Jenny Lindhe
Jenny Lindhe lucrează ca artistă și curatoare, absolventă a Școalii de Fotografie, Universitatea Göteborg.
Conduce departamentul de expoziții al Landskrona Art Hall & Museum /
Landskrona Foto. Este, de asemenea, fondatoarea și organizatoarea premiului de carte Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award și editorul Breadfield Press.
Wiktoria Michalkiewicz
Dr. Wiktoria Michałkiewicz este un specialist interdisciplinar cu o pasiune profundă pentru povești, managementul talentelor, jurnalism și fotografie.
Operând din mai multe hub-uri globale din Varșovia (Polonia), Stockholm (Suedia) și Lisabona (Portugalia), Dr. Michałkiewicz face legătura între culturi și perspective, conectând artiștii cu oportunități din întreaga lume.
Dr. Michałkiewicz a jucat un rol esențial în extinderea Fotografiska Stockholm la Tallinn și New York, ca parte a Fotografiska International.
Arianna Rinaldo
Arianna Rinaldo este o profesionistă independentă care lucrează cu fotografia într-o gamă largă. Din 2012 până în 2021 a fost director artistic al Cortona On The Move, festival internațional de narațiune vizuală. Din 2016 este curatoare de fotografie la PhEST, un festival de fotografie și arte contemporane din Puglia.
Face parte din comitetul de selecție al diferitelor instituții, printre care Premiul Leica Oskar Barnack, Jurnalul Britanic de Fotografie „Ones to Watch” și Premiul Deutsche Börse Photography Foundation.
Marta Szymanska
Marta Szymanska este curatoare de fotografie din Polonia. A co-fondat Fotofestiwal - Festivalul Internațional de Fotografie din Lodz din 2005 și este membră a colectivului curatorial responsabil de programul festivalului.
A fost vicedirector al Fundației pentru Arheologia Fotografiei, care se ocupă cu păstrarea, dezvoltarea și promovarea arhivelor fotografilor polonezi.
Experiența ei curatorială include și cooperarea cu Muzeul de Artă din Lodz, Polonia; Luna fotografiei în Minsk, Belarus; Festivalul de film CinEast Central and Eastern din Luxemburg și altele.
István Virágvölgyi
Din 2014 lucrează ca curator al Centrului de Fotografie Contemporană Robert Capa, iar din 2023 este și director artistic; este secretar al Marelui Premiu Capa Ungaria și editor al blogului Weekly Fortepan.
Din 2016 este consilier cultural al Arhiabei din Pannonhalma, din 2018 editor voluntar al arhivei foto digitale Fortepan, din 2021 membru al consiliului de administrație al Bursei de fotografie József Pécsi pentru tineri artiști.
Jessica Williams
Jessica Williams este o artistă conceptuală, curatoare, editoare și educatoare a cărei vastă practică se bazează pe actul de a vedea.
Lucrările ei, adesea colective și colaborative, abordează teme incomode și complexe care ne afectează pe toți, inclusiv apartenența și criza climatică. Publishing-ul, fotografia, textul și noile media sunt adesea combinate pentru a produce opere de artă intime, stratificate și viscerale.
—
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național.